Ο αμπελώνας

Σε ύψος τριακοσίων είκοσι μέτρων στην πεδινή έκταση των Σερβίων και με σημαντική εγγύτητα με την λίμνη Πολυφύτου, βρίσκεται ο αμπελώνας εκτάσεως σαράντα στρεμμάτων.

Η υγρασία που αναδύεται λόγω της παραλίμνιας θέσης των αμπελιών, το επικρατούν ηπειρωτικό κλίμα και οι χαμηλές θερμοκρασίες συμβάλλουν στη δημιουργία ιδανικών συνθηκών για να ευδοκιμήσουν ερυθρές και λευκές ποικιλίες κρασιών.

Ο προπάππους των αδελφών Καλπαίδου, Στυλιανός Καλπαϊδης, στις αρχές του 20ου αιώνα έχοντας μεγάλη αγάπη για το κρασί και έχοντας στη διάθεση του λίγα στρέμματα αποφάσισε να καλλιεργήσει ρωσικές ποικιλίες σταφυλιών που ευδοκιμούσαν τότε στον κάμπο των Σερβίων, δίπλα από τον ποταμό Αλιάκμονα.

Την αγάπη του αυτή, εμφύσησε μετέπειτα στον εγγονό του και ιδρυτή του οινοποιείου Στέλιο, ο οποίος ξεκίνησε εν έτει 1998 με πέντε στρέμματα. Το 2002 αποφασίζει πλέον να μπει δυναμικά στον χώρο της οινοποιείας, αυξάνοντας τα στρέμματα στα σαράντα.

Παράλληλα, εξοπλίζει άρτια την εγκατάσταση του οινοποιείου, προκειμένου να ανταποκριθεί στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες. και συμμετέχει σε σημαντικές εκθέσεις στην Ελλάδα, κατακτώντας, επάξια, εγκωμιαστικές κριτικές και θέσεις.

– – –