
ιστορια
Ο προπάππους των αδελφών Καλπαίδου, Στυλιανός Καλπαϊδης, στις αρχές του 20ου αιώνα έχοντας μεγάλη αγάπη για το κρασί και έχοντας στη διάθεση του λίγα στρέμματα αποφάσισε να καλλιεργήσει ρωσικές ποικιλίες σταφυλιών που ευδοκιμούσαν τότε στον κάμπο των Σερβίων, δίπλα από τον ποταμό Αλιάκμονα.
Την αγάπη του αυτή, εμφύσησε μετέπειτα στον εγγονό του και ιδρυτή του οινοποιείου Στέλιο, ο οποίος ξεκίνησε εν έτει 1998 με πέντε στρέμματα. Το 2002 αποφασίζει πλέον να μπει δυναμικά στον χώρο της οινοποιείας, αυξάνοντας τα στρέμματα στα σαράντα .
Παράλληλα, εξοπλίζει άρτια την εγκατάσταση του οινοποιείου, προκειμένου να ανταποκριθεί στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες. και συμμετέχει σε σημαντικές εκθέσεις στην Ελλάδα, κατακτώντας, επάξια, εγκωμιαστικές κριτικές και θέσεις.
Παράλληλα, οι κόρες του, με σπουδές, η Αντιγόνη στην Γεωπονία και η Έφη στα Χρηματοοικονομικά αλλά και στην Οινολογία αντίστοιχα, συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγική διαδικασία από μικρή ηλικία, έχοντας ως στόχο να προασπιστούν την διατήρηση των οικογενειακών αξιών που κληρονόμησαν αναφορικά με την παραγωγή οίνου.
Το 2018 αναλαμβάνουν επίσημα την διεύθυνση και διαχείριση του αμπελώνα και του οινοποιείου αλλάζοντας ριζικά την εικόνα του. Καταλυτική ήταν και η συμβολή της οινολόγου της επιχείρησης, Αρτέμιδος Τουλάκη.